Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

5 червня 1819 року народився Джон Кауч Адамс - британський математик і астроном, відомий тим, що першим відкрив Нептун.
5 червня 1977 року в продажі з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

За намальованого молоком на каві оленя львів'янин здобув звання найкращого кавового майстра

13.06.2018 12:33
За намальованого молоком на каві оленя львів'янин здобув звання найкращого кавового майстра

Андрій Склянчук посів перше місце на всеукраїнських  змаганнях з лате-арту, що відбулися 12-13 червня в Івано-Франківську. Андрій  працює в одній із палярень Львова, де обсмажують та продають каву.

За фахом молодик — фінансист, але вже більше восьми років займається кавовим мистецтвом. Окрім оленя в траві, треба було в окремих чашках зобразити  тюльпан та розетти — квітка з листочками. На кожен малюнок під час фінального туру баристи мали лише по 5 хвилин. Але пан Андрій "вилив" три дуже складні зображення за 12 хвилин.

-- Лате-арт, -- це спосіб вливання спіненого молока в каву еспресо, при цьому в чашці утворюються різноманітні візерунки, -- пояснює Експрес-онлайн Анастасія Соляник, співорганізаторка змагань. -- Візерунки можуть просто намалювати на верхньому шарі піни зубочисткою або вливаннями, але для цього треба дуже чітко дотримуватися  пропорцій молока і кави. Тому малювати на каві можуть лише найдосвідченіші баристи. Аби брати участь в таких змаганнях, треба тренуватися щонайменше рік.

За словами Андрія Склянчука, аби у чашці "намалювати" щось молоком, треба, щоби воно було спінене й гаряче, приблизна  температура -- 65–67°C. І коли ми вливаємо таке молоко в каву, піна змішується з напоєм та утворює певні візерунки. Дуже якісною при цьому має бути і кава, яку готують лише 20-30 секунд. У такому часовому відтинку вона стає червоно-коричневою. У таку каву можна вливати спінене молоко, щоби утворювалися візерунки.

На змагання в Івано-Франківськ приїхали 32 баристи та баристки з Києва, Полтави, Хмельницького, Львова, Харкова, Вінниці, Черкас, Івано-Франківська. Баристи демонстрували свої вміння у три етапи й попарно. Під час першого етапу треба було "намалювати" на каві  серце та тюльпан, у другому—лебедя, а в третьому—малюнок обирали випадковим жеребкуванням.

У першому турі брали участь 16 пар, в другому—8 і до півфіналу вийшли чотири. Судді оцінювали малюнки наосліп. Тобто волонтери приносили їм чашки з кавою, а вони на рахунок "один-два-три" просто вказували рукою на якусь чашку, в якій, на їхню думку, був найкращий молочний малюнок. Причому між собою судді не радилися.

- Малюнки молоком оцінювали за трьома критеріями, -- продовжує пані Соляник.-- контрастність, в якій виділяли фон, чіткість ліній; симетрія відносно боків і ручки чашки та загальне враження.

У півфіналі завдання були складнішими: треба було намалювати символіку Івано-Франківська. Баристи зображали переважно герб міста. У фіналі двоє претендентів на звання кращого кавового художника малювали  "вортекс"-- коло з тюльпанів, розетти та авторський малюнок.

Головні новини за добу – в нашій щоденній розсилці y Telegram

Сабіна РУЖИЦЬКА

Фото Сабіни РУЖИЦЬКОЇ
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

o

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter