Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Дорожчі за м'ясо: на ринках продають перші суниці

07.05.2018 16:08
Дорожчі за м'ясо: на ринках продають перші суниці
На Закарпатті збирають суницю. Найперші в цьому сезоні ягоди вже продають на ринках у Виноградівському, Іршавському та Берегівському районі. Нині ягоди збирають на галявинах та у лісосіках, через два тижні дозріє суниця, що росте в лісі. А з червня по суницю вирушатимуть до Карпат, пише Експрес-онлайн.
 
Хоча сезон суниць зазвичай триває протягом трьох тижнів, на ранній ягоді — найбільші заробітки. Минулого року збирачі ягід лише на суниці заробили понад 20 тисяч гривень. А протягом сезону на лісових трофеях — втричі більше. Та працювати доводиться усією сім’єю.
 
До лісу по ягоди вирушають двічі на день, ще вдосвіта та після обіду. Найменше заробляють наймані збирачі, які ягоду ще в лісі збувають оптовикам. А найбільші заробітки, якщо суницю продавати туристам або торгувати ягодою на території оздоровниць, яких в Карпатах не бракує.
 
На ринку в Мукачеві жінка продає суниці з сусіднього Свалявського району. Люди дивуються тому, що ягода в лісі дозріла аж на місяць раніше, ніж зазвичай. Покупці обступили продавчиню та купувати ягоду не поспішають. Ціна на лісові вітаміни — чи не вдвічі дорожча ніж за кілограм м'яса. Та горянка — з гонором. Скуштувати ягоди не дає та й в ціні — не уступає. 
 
“Суниці щойно з лісу, стиглі, солодкі та ароматні", — каже Олена Хмизюк. Жінка сипле ягоди з банки до двістіграмової склянки. За повну — править 75 гривень. — Куштувати суниці — дзуськи! 
 
Ягід мене й так не багато, разом з дітьми ледве назбирали трьох літрову банку, — каже продавчиня. --  Та рачкувати довелося пів дня. Аромат моїх суниць — добре чути, якщо вдихнути на повні груди. А кому кортить спробувати — платіть гроші, або самі йдіть до лісу. Спробуйте “надзьобати” цю дрібноту у високій траві, та ще й пройти не менше п'яти кілометрів вгору. Збирати ягоди краще вдень, коли на них вже нема роси, мокрі -- одразу псуються. Для зручності на пояс прив’язую маленький кошик, щоб зривати ягоди обома руками. У лісі суниць багато та вони ще зелені, дозріли лише ті, що ростуть на галявинах.
 
Минулого тижня син ватажив, поки випасав череду, на пасовищі назбирав жменю перших суниць. А ці ягоди — з винограднику, що за селом. Після дощу вони дуже ніжні та соковиті, а дозріли — на сонечку. Тому такі солодкі, наче цукерочки. Та раніше перші суниці збирали в червні. Вони йшли одразу за білими грибами, які в нашому лісі раніше ніж наприкінці травня годі було й шукати. Та цієї весні вже у квітні — раювали боровиками, а у травні -- ласуємо суницею”. 
 
Головні новини за добу — в нашій щоденній розсилці y Telegram
 
Еліна САВИЦЬКА
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter