Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Ласуючи морозивом, можна заразитися небезпечною хворобою

18.04.2018 21:24
Ласуючи морозивом, можна заразитися небезпечною хворобою

Потеплішало, і в крамницях відразу зріс попит на морозиво. "Нарешті!" - тішаться продавці, а покупці радо куштують пломбіри й ескімо, пригощають холодним десертом дітей. На жаль, мало хто з нас має звичку цікавитися терміном його придатності.

Водночас у новому інформаційному бюлетені ВООЗ міститься попередження про ризик зараження так званими бактерiями з холодильника, або лістеріозом. На відміну від більшості інших інфекцій, які провокують харчові отруєння, збудники лістеріозу (лістерії) не гинуть при зберіганні продуктів при низьких температурах. Ба більше: кількість лістерій у зараженому ними морозиві може навіть зростати під час тривалого зберігання товару.

- Лiстерiоз, - сказала Експрес-онлайн Олена Левицька, лікарка-епідеміолог, - це захворювання з групи зоонозiв: природним резервуаром лiстерiй є тварини. Збудник є стiйким у зовнiшньому середовищi, довго зберiгається у грунтi, та, що найнебезпечніше, може розмножуватися при низькiй температурi (навiть у холодильнику, в iнфiкованих продуктах).

Люди заражаються, вживаючи забрудненi морозиво (молоко і сир), що не пройшли термiчну обробку. Хвороба часто перебiгає в гострiй формi, починаючись з температури, головного болю, безсоння, болю в м'язах, i може призводити до тяжких i навіть фатальних уражень життєво важливих органiв людини. Характерною ознакою на перших етапах може бути висипка (червонiють щоки та переносся). Якщо лiстерiї потрапляють в органiзм вагiтної жiнки, пiд смертельною загрозою опиняється й мабутня дитина.

Щоб застрахуватися від зараження лістеріями, слід обов'язково піддавати термічній обробці молоко і сир, якщо не впевнені в їх якості. Щодо морозива, раджу зважати не лише на термін його придатності, а й на упакування. Якщо воно пошкоджене, то високим є ризик, що продукт заражений. Про це може свідчити і деформація брикету. Особливо ж обережно слід споживати так зване м'яке морозиво. На жаль, не усі продавці дбають про особисту гігієну і чистоту посуду, в якому подають морозиво."

Ірина КОНТОРСЬКИХ

Головні новини за добу – в нашій щоденній розсилці y Telegram
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

o

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter