Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Варити чи запікати? Дієтолог назвала найкращий спосіб приготування овочів

18.04.2018 20:00
Варити чи запікати? Дієтолог назвала найкращий спосіб приготування овочів
Запечені овочі чи фрукти мають більше цінних для нашого організму компонентів, ніж зварені чи смажені. Дієтологиня пояснила, чому так відбувається, та дала декілька корисних порад, пише газета "Експрес".
 
 Почнімо з того, що навесні у торішніх овочах і фруктах вітамінів загалом менше, ніж у щойно зібраних, — пояснює Звенислава Костур, лікарка-гастроентеролог обласної консультативної поліклініки. — Тому потрібно готувати картоплю, буряки, моркву тощо так, щоб максимально зберегти корисні речовини. Скажімо, у шкірці овоча чи фрукта й одразу під нею концентрується більшість вітамінів та мікроелементів.
 
Після очищення вони втрачають чималу частину корисних речовин. Крім того, під час варіння частину вітамінів овочі та фрукти "віддають" у воду, в якій їх готують. Тоді як при запіканні корисні елементи залишаються у продуктах у більшій кількості. Крім того, запікаючи овочі, не треба їх солити, оскільки в них зберігаються натуральні солі, а отже, і смакові властивості.
 
 Які саме вітаміни зберігаються?
 
 Для прикладу, в картоплі — калій, магній, аскорбінова кислота, вітаміни групи В, у буряках — вітамін С, В, Р і мікроелементи (марганець, йод, калій), у яблуках — вітамін С, залізо, кальцій. Тож такі продукти корисні, зокрема, для серцево-судинної системи, органів травлення, та й загалом для всього організму.
 
Варто додати, що запечені овочі й фрукти корисно їсти й при різних хронічних хворобах, зокрема недугах кишківника чи підшлункової залози. А що навесні хронічні хвороби часто загострюються, то доречно поповнювати раціон такими дієтичними стравами.
 
 Зауважу, що запечені овочі варто вживати й при гастриті чи виразці, адже вони містять багато клітковини, легко засвоюються, — додає Світлана Фус, лікарка-дієтолог. — У печеній картоплі є ще й усі незамінні амінокислоти! Тож овочеві страви з духовки сприятимуть нормалізації роботи організму!
 
Більше корисної інформації читайте у свіжому номері газети "Експрес"
 
Головні новини за добу — в нашій щоденній розсилці y Telegram
 
Лариса ПЕЦУХ
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter