ТЕХНОЛОГІЇ

Щодня сотні наших співвітчизників вирушають на роботу за кордон.
Камерафони – смартфони з потужною камерою. Однак для того, щоб конкурувати на сучасному ринку, треба пропонувати продукцiю, яка за своїми характеристиками переважає прилади iнших фiрм.

Біблійне вино. А що це?

06.01.2018 13:02
Результат пошуку зображень за запитом "біблійне вино"
 
Деякі винороби запевняють, що готують напій так, як це робили тисячі років тому
 
"Біблійне вино" люди привозять зі Святої Землі та з інших середземноморських країн, вважаючи, що саме таке пив Ісус Христос. Та чи можливо, щоб донині збереглися рецепти, за якими виготовляли вино декілька тисяч років тому? І що відомо про це вино зі Святого Письма?
 
– Вино в Біблії – це особливий напій, який вироблявся переважно з винограду, рідше – з інших плодів, наприклад, інжиру чи фініків, – розповідає протоiєрей Євген Заплетнюк, кандидат богословських наук, УПЦ КП. – Його щодня вживали люди на Святій Землі — разом із пшеницею та оливками. У Біблії вино неодноразово згадується як один із найкращих природних дарів Бога людям. У Святому Письмі вино одночасно є символом і радості, і смутку.
 
У вивченні історії вина в Біблії особливу проблему створює той факт, що слово "вино" у Письмі передається щонайменше десятьма єврейськими та п'ятьма грецькими словами. Тож, аби зрозуміти, про який саме різновид напою йдеться, слід ретельно аналізувати текст. 
 
– Але ж усі ці назви означають вино?
 
– Так. Наприклад, oinos (ойнос) – слово, яким найчастіше описують вино в Новому Завіті. Gleukos (глеукос) – молоде вино, яке ще не забродило, солодке, з вмістом алкоголю. Оxos (оксос) – оцет, кисле вино, найдешевший міцний напій бідняків та римських воїнів. Його часто розводили з водою. Мethusma – міцне вино, яке сильно п'янить людину.
 
Загалом вино виробляли ще доізраїльські жителі Ханаану. У єгипетських "Мандрівках Синухе" (XX ст. до Р. Х.) герой, потрапляючи до Палестини, зауважує, що "вина там більше, ніж води".
 
– Як у ті часи виробляли вино?
 
– Часом збору винограду в Палестині був вересень і жовтень. Плоди чавили пресом чи ногами. Сік вливали в шкіряні міхи чи просмолені глиняні глеки, а згодом переливали в інші посудини. Залишки ягід на дні старих посудин використовували як дріжджі – елемент бродіння. Посудини з вином зберігалися поряд з будинками. У царських підвалах, а також у фортецях і храмах, були спеціальні камери для зберігання вина. Назви вин зазвичай були пов'язані з назвою місцевості, де ріс виноград. Наприклад, Святе Письмо згадує про Хелбонське, Ліванське.
 
Існувала вікова класифікація вина: старе, минулорічне, молоде, чи нове. Для того щоб зробити напій міцнішим чи надати йому особливого смаку, його змішували з перцем, фіміамом (ароматична смола) або полином. Вино, змішане з миром, вживалося як наркотик. Якісне вино розбавляти водою вважалося псуванням напою.
 
– Чи можна припускати, що дотепер деякі вина виробляють за рецептами із біблійних часів?
 
– Стверджувати, що існує якийсь один автентичний рецепт, який зафіксовано в Святому Письмі, було б неправдою. Технологій приготування вин і тоді було безліч, а якість вина залежала від регіону вирощування винограду, його сорту, від рецепта чи наявних засобів для виробництва. Будь-які претензії на "біблійність" у цьому випадку є лукавством та маркетинговим ходом.
 
Богданна МАРТИНИК, Експрес
 
 
* компетентно
 
Богдан Павлюх, голова осередку Асоціації сомельє України, автор
блогу про вино:
 
– Сьогодні в Ізраїлі діє близько 300 виноробень. Більшість вин з
цієї країни – кошерні. Зокрема, тільки релігійні євреї можуть
брати участь у процесі вироблення вина, використовуючи винятково
кошерні матеріали. Наприклад, желатин, який застосовується для
освітлення вина, тут замінюють на яєчний білок. Для виробництва
вина використовують ягоди лише того винограду, який
плодоносив не менш як чотири раз. Щосім років виноградник повинен
відпочивати. До речі, близько 1% виготовленого вина 
виливають. Це роблять в пам'ять про
10% десятини, яку заплатили одного разу в Храмі Єрусалиму.
 
Культивують в Ізраїлі переважно міжнародні сорти винограду. Та є
також і місцеві. Наприклад, Argaman. Та все ж те вино, яке нині
виробляють, з тим напоєм, який існував декілька тисяч років тому і
згадується в Біблії, має мало спільного.
 
У той час, імовірно, взагалі не було червоного вина. Також
сам процес бродіння не був досліджений. Вина зазвичай зберігали
в бурдюках, які виготовляли зі шлунків тварин. Тож напій був
зазвичай низької якості, до нього доводилося додавати мед та різні
духмяні трави, щоб забрати гіркоту та кислуватий смак.
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

A

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter