ТЕХНОЛОГІЇ

Щодня сотні наших співвітчизників вирушають на роботу за кордон.
Камерафони – смартфони з потужною камерою. Однак для того, щоб конкурувати на сучасному ринку, треба пропонувати продукцiю, яка за своїми характеристиками переважає прилади iнших фiрм.

Як не гладшати від макаронів: дієтологи розкрили секрети

05.11.2017 16:00
Як не гладшати від макаронів: дієтологи розкрили секрети

До цього продукту існує досить суперечливе ставлення. Одні вважають їх некорисною їжею, що шкодить здоров'ю та фігурі, інші ж кажуть, що макарони не призведуть до жодних проблем із
вагою, якщо правильно їх готувати та подавати. А як це -- правильно?

-- Насправді макарони -- досить корисний продукт. Це чудове джерело вуглеводів, які забезпечують організм енергією на довгий час. Також макарони багаті на вітаміни та мікроелементи -- вони містять вітаміни групи В, кальцій, магній, залізо, багато клітковини, -- пояснює газеті "Експрес" Світлана Фус, лікар-дієтолог, керівник Центру нормалізації ваги.

Натомість є певні нюанси, які стосуються макаронів. Їх надмірне вживання провокує викид інсуліну та подальше відкладення жиру. Адже макарони мають високий глікемічний рівень, а тому не
надаються для щоденного харчування. А за один раз не варто з'їдати більше як 100 - 150 грамів готових макаронів.

Крім того, слід знати, що "здорові" макарони -- це ті, що виготовлені з твердих сортів пшениці. Вони мають бути трохи недовареними (злегка твердуватими) й у жодному разі не перевареними. Саме такий спосіб приготування не дозволяє набрати вагу, адже організму потрібно витратити багато енергії, щоб розщепити крохмаль.

-- А з чим краще подавати макарони?

-- Оскільки макарони належать до крохмалистих продуктів, не бажано поєднувати їх з білками, особливо тваринними. Тому розповсюджений у нас варіант "макарони з котлетою чи сосискою" --
далеко не кращий варіант.

Натомість добре поєднувати макарони з морепродуктами, а також овочами. До речі, італійці, які вважаються істиними цінителями спагеті, їдять їх з різноманітними соусами. Проте не на основі
майонезу -- перетерті помідори, перець, зелень плюс декілька крапель оливкової олії. Овочі зменшують глікемічний індекс макаронів, не дозволяючи жиру відкладатися на боках    .

Попри поширену думку, макарони не надто калорійний продукт -- їх калорійність становить лише 300 кілокалорій на 100 грамів. Власне, товстішають не від "пасти", а від майонезів та жирного м'яса, з якими їх поєднують.

-- Чи всім можна макарони?

-- Якщо нема глютенової непереносимості, здуття живота, порушень травлення, їжте на здоров'я. А для тих, хто не переносить глютену, є макарони з житнього чи гречаного борошна.

Марина МОРОЗ, газета "Експрес"

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

n

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter