ТЕХНОЛОГІЇ

Раніше здавалося, що таке можуть собі дозволити тільки власники розкішних багатомільйонних вілл. Сьогодні ж усе набагато доступніше.
Вірус "Bad rabbit", що цього тижня атакував сайти Міністерства інфраструктури, київського метрополітену та аеропорту Одеси, заблокувавши їхню роботу, також використовував при підборі па

Як не гладшати від макаронів: дієтологи розкрили секрети

05.11.2017 16:00
Як не гладшати від макаронів: дієтологи розкрили секрети

До цього продукту існує досить суперечливе ставлення. Одні вважають їх некорисною їжею, що шкодить здоров'ю та фігурі, інші ж кажуть, що макарони не призведуть до жодних проблем із
вагою, якщо правильно їх готувати та подавати. А як це -- правильно?

-- Насправді макарони -- досить корисний продукт. Це чудове джерело вуглеводів, які забезпечують організм енергією на довгий час. Також макарони багаті на вітаміни та мікроелементи -- вони містять вітаміни групи В, кальцій, магній, залізо, багато клітковини, -- пояснює газеті "Експрес" Світлана Фус, лікар-дієтолог, керівник Центру нормалізації ваги.

Натомість є певні нюанси, які стосуються макаронів. Їх надмірне вживання провокує викид інсуліну та подальше відкладення жиру. Адже макарони мають високий глікемічний рівень, а тому не
надаються для щоденного харчування. А за один раз не варто з'їдати більше як 100 - 150 грамів готових макаронів.

Крім того, слід знати, що "здорові" макарони -- це ті, що виготовлені з твердих сортів пшениці. Вони мають бути трохи недовареними (злегка твердуватими) й у жодному разі не перевареними. Саме такий спосіб приготування не дозволяє набрати вагу, адже організму потрібно витратити багато енергії, щоб розщепити крохмаль.

-- А з чим краще подавати макарони?

-- Оскільки макарони належать до крохмалистих продуктів, не бажано поєднувати їх з білками, особливо тваринними. Тому розповсюджений у нас варіант "макарони з котлетою чи сосискою" --
далеко не кращий варіант.

Натомість добре поєднувати макарони з морепродуктами, а також овочами. До речі, італійці, які вважаються істиними цінителями спагеті, їдять їх з різноманітними соусами. Проте не на основі
майонезу -- перетерті помідори, перець, зелень плюс декілька крапель оливкової олії. Овочі зменшують глікемічний індекс макаронів, не дозволяючи жиру відкладатися на боках    .

Попри поширену думку, макарони не надто калорійний продукт -- їх калорійність становить лише 300 кілокалорій на 100 грамів. Власне, товстішають не від "пасти", а від майонезів та жирного м'яса, з якими їх поєднують.

-- Чи всім можна макарони?

-- Якщо нема глютенової непереносимості, здуття живота, порушень травлення, їжте на здоров'я. А для тих, хто не переносить глютену, є макарони з житнього чи гречаного борошна.

Марина МОРОЗ, газета "Експрес"

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

n

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter