Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

5 червня 1819 року народився Джон Кауч Адамс - британський математик і астроном, відомий тим, що першим відкрив Нептун.
5 червня 1977 року в продажі з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

Вмістом білків гриби можуть позмагатися з м'ясом

08.10.2017 15:46
Вмістом білків гриби можуть позмагатися з м'ясом

Сезон маслюків, опеньків, сироїжок, лисичок, білих грибів -- у розпалі. Яке щастя самому знайти грибну галявину у лісі й повернутися додому з повним кошиком, пише газета Експрес.

-- Скажіть, гриби, взагалі-то, корисна їжа чи ні?

-- Найбільше багатство грибів -- високий вміст у них білків. У цій категорії маслюки, опеньки, білі гриби тощо можуть суперничати з м'ясом, -- пояснила Зоряна Завада, лікар-дієтолог. -- А, крім того, у них чимало інших незамінних для здоров'я речовин. Наприклад, таких, як йод, цинк, марганець, мідь, калій, фосфор, а також вітаміни А, В, В1, С, РР. Д

Деякі з грибів (як-от печериці) до того ж містять речовини, які сприяють розщепленню жирів та вуглеводів. Тож ризик погладшати від такої, нехай і ситної страви, -- мінімальний. Тобто це майже дієтичний продукт.

-- А які в їстівних грибів "мінуси"?

-- На жаль, навіть їстівний дикорослий гриб є потенційно отруйним, якщо виріс на забрудненому острівці лісу. Річ у тім, що гриби мають здатність усмоктувати з грунту не лише корисні, а й шкідливі речовини (зокрема радіонукліди, пестициди тощо).

Крім того, у клітинних стінках грибів міститься хітин, що забезпечує грибу жорсткість та міцність, не розчиняється у воді, стійкий до кислот, спиртів тощо. І саме через цей компонент усі без винятку гриби важкозасвоювані. Хітин не лише не перетравлюється у шлунку людини, але й перешкоджає роботі шлункового соку. Тому навіть для дорослих грибні страви -- важкуваті. А про дітей уже й не кажу.

-- Отже, дітям гриби готувати не варто?

-- До п'яти років -- так. Причому починати слід не зі смажених дикорослих лисичок чи маслюків, а краще з фабричних печериць. Гриби треба добре подрібнити, тоді вони ліпше засвоюються. А оптимальний варіант -- грибна юшка. У ній є всі корисні речовини, а от важкозасвоюваного хітину -- немає.

Перед тим як тушкувати, варити чи запікати, гриби потрібно тричі проварити 20 хвилин, щоразу зливаючи воду. Завдяки цьому шкідливих речовин, що накопичилися у їстівних грибах, поменшає.

Ірина КОНТОРСЬКИХ

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter