ТЕХНОЛОГІЇ

Раніше здавалося, що таке можуть собі дозволити тільки власники розкішних багатомільйонних вілл. Сьогодні ж усе набагато доступніше.
Вірус "Bad rabbit", що цього тижня атакував сайти Міністерства інфраструктури, київського метрополітену та аеропорту Одеси, заблокувавши їхню роботу, також використовував при підборі па

Вмістом білків гриби можуть позмагатися з м'ясом

08.10.2017 15:46
Вмістом білків гриби можуть позмагатися з м'ясом

Сезон маслюків, опеньків, сироїжок, лисичок, білих грибів -- у розпалі. Яке щастя самому знайти грибну галявину у лісі й повернутися додому з повним кошиком, пише газета Експрес.

-- Скажіть, гриби, взагалі-то, корисна їжа чи ні?

-- Найбільше багатство грибів -- високий вміст у них білків. У цій категорії маслюки, опеньки, білі гриби тощо можуть суперничати з м'ясом, -- пояснила Зоряна Завада, лікар-дієтолог. -- А, крім того, у них чимало інших незамінних для здоров'я речовин. Наприклад, таких, як йод, цинк, марганець, мідь, калій, фосфор, а також вітаміни А, В, В1, С, РР. Д

Деякі з грибів (як-от печериці) до того ж містять речовини, які сприяють розщепленню жирів та вуглеводів. Тож ризик погладшати від такої, нехай і ситної страви, -- мінімальний. Тобто це майже дієтичний продукт.

-- А які в їстівних грибів "мінуси"?

-- На жаль, навіть їстівний дикорослий гриб є потенційно отруйним, якщо виріс на забрудненому острівці лісу. Річ у тім, що гриби мають здатність усмоктувати з грунту не лише корисні, а й шкідливі речовини (зокрема радіонукліди, пестициди тощо).

Крім того, у клітинних стінках грибів міститься хітин, що забезпечує грибу жорсткість та міцність, не розчиняється у воді, стійкий до кислот, спиртів тощо. І саме через цей компонент усі без винятку гриби важкозасвоювані. Хітин не лише не перетравлюється у шлунку людини, але й перешкоджає роботі шлункового соку. Тому навіть для дорослих грибні страви -- важкуваті. А про дітей уже й не кажу.

-- Отже, дітям гриби готувати не варто?

-- До п'яти років -- так. Причому починати слід не зі смажених дикорослих лисичок чи маслюків, а краще з фабричних печериць. Гриби треба добре подрібнити, тоді вони ліпше засвоюються. А оптимальний варіант -- грибна юшка. У ній є всі корисні речовини, а от важкозасвоюваного хітину -- немає.

Перед тим як тушкувати, варити чи запікати, гриби потрібно тричі проварити 20 хвилин, щоразу зливаючи воду. Завдяки цьому шкідливих речовин, що накопичилися у їстівних грибах, поменшає.

Ірина КОНТОРСЬКИХ

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter