ТЕХНОЛОГІЇ

Раніше здавалося, що таке можуть собі дозволити тільки власники розкішних багатомільйонних вілл. Сьогодні ж усе набагато доступніше.
Вірус "Bad rabbit", що цього тижня атакував сайти Міністерства інфраструктури, київського метрополітену та аеропорту Одеси, заблокувавши їхню роботу, також використовував при підборі па

Українців знову лякають подорожчанням гречки

14.09.2017 13:00
Українців знову лякають подорожчанням гречки
Аграрії активно збирають крупу №1. За даними Мінагрополітики, зерно обмолотили з майже третини площ, відведених під цю культуру.
 
За прогнозами, цьогорічний врожай буде набагато вищий, ніж у попередні сезони, бо сільгоспвиробники посіяли більше гречки, пише газета "Експрес". Однак серед населення хтось поширює чутки: мовляв, ядриці зберуть мало, тому ціни на неї можуть рвонути до 40 гривень за кілограм. Кому вигідні спекуляції на гречаній темі та накручуванні цін?
 
-- Думаю, найперше -- виробникам, -- розповідає Олексій Дорошенко, директор Української асоціації постачальників торговельних мереж. -- Поясню чому. Врожай гречки цього року буде близько 196 тисяч тонн при потребі внутрішнього ринку -- 140 -- 150 тисяч тонн. До прикладу, у 2016 році було зібрано 128 тисяч тонн цієї культури.
 
Гарний врожай є приводом для зниження цін на крупу. Знаючи, що крупа нового врожаю може значно подешевшати, виробники збурюють ринок. Якщо і можливе зростання цін, то тільки спекулятивне.
 
-- Тобто реальних причин для подорожчання немає?
 
-- Ні, -- додає Єлизавета Малишко, провідний експерт компанії "УкрАгроКонсалт". -- Торік гречка була однією з найрентабельніших культур у нашій країні. Прибутковість її вирощування становила 87,5%, вищу мали тільки ягоди та хміль. Це спонукало виробників до розширення площ -- зі 150 тисяч га минулого року до 183 тисяч га цього. Тому гречки буде вдосталь. Тим паче що ми її не експортуємо, вона йде тільки на внутрішній ринок. До того ж споживання гречки з року в рік скорочується як через зменшення населення, так і через високу ціну.
 
Так, врожайність культури дещо нижча від минулорічної (11 ц/га), але її компенсує значне збільшення посівних площ. Собівартість виробництва гречки, як і інших зернових, зросла цього року на 5 -- 7% через підвищення цін на дизельне пальне, зростання зарплат. Але це не привід для підвищення вартості крупи аж на третину.
 
-- То скільки коштуватиме гречка нового врожаю?
 
Є. Малишко: -- Зважаючи на високу рентабельність культури і цього року, ціни на крупу мали б залишатися принаймні стабільними.
 
О. Дорошенко: -- Сьогодні кілограм продають у середньому по 23 -- 24 гривні, фасованої -- по 30 -- 35 гривень. Будь-яка фасована крупа завше коштує дорожче. Бо враховують плату за упакування, багато залежить і від виробника, якості крупи.
 
За моїми підрахунками, навіть теперішня ціна гречки дуже завищена. 
 
-- Чому?
 
-- Ядриця мала б коштувати не дорожче за рис -- 17 -- 18 гривень за кілограм. Адже ця культура не потребує великих капіталовкладень, та й за споживчими й дієтичними властивостями вона не набагато цінніша за рис.
 
Ще років три-чотири тому рис був дорожчим за гречку. Ситуація змінилася у 2015 році, коли декілька великих компаній скупили велику частину врожаю й мали можливість потім маніпулювати цінами. Пам'ятаєте, як два роки тому вартість гречки підскочила до 40 гривень за кілограм, хоча об'єктивних причин для подорожчання не було?..
 
Якщо раніше ядрицю вважали крупою для малозабезпечених, то сьогодні навпаки -- її може дозволити собі аж ніяк не кожен пенсіонер. Впевнений, якщо ціни на гречку не знижуватимуться, то вона й надалі втрачатиме популярність, споживачі вибиратимуть дешевші крупи. Тоді виробники будуть змушені знижувати ціни.
 
Леся ЯСИНЧУК

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter