ТЕХНОЛОГІЇ

На дні марсіанського кратера Сахеки вчені виявили невідомі рештки, які, на думку фахівців, належать кораблю прибульців.Як повідомляють іноземні ЗМІ, унікальна знахідка шокувала уфологів.

Виробництво штучного м'яса поставлять на конвеєр

14.09.2017 09:10
Виробництво штучного м'яса поставлять на конвеєр
Світовий аграрний гігант "Cargill" інвестував 17 мільйонів доларів у стартап із виробництва м'яса з живих клітин тварин. У рамках проекту вчені вже навіть виростили незвичним способом качаче м'ясо й переконують, що його смак нічим не відрізняється від, так би мовити, оригіналу.
 
-- Це перший венчурний проект (тобто з високим ризиком і невизначеністю попиту) із промислового вирощування такого м'яса, -- розповідає фахівець аграрного ринку Юрій Попаденко. -- Поки що інвестори тримають все в суворій таємниці. Подробиць небагато.
 
-- І все-таки, як планують вирощувати штучне м'ясо? І не в лабораторії, а в промислових умовах...
 
-- Жива клітина м'яза тварини (бичка, свині) чи птаха (курки, качки, індички) відтворюватиме себе у спеціальному мікробіологічному середовищі, де буде підживлення киснем та необхідними речовинами -- білками, вуглеводами, мінералами. Це щось на кшталт того, як відтворює себе хвіст ящірки. Передбачається, що за 3 -- 6 місяців м'яз виросте до потрібних форм і нічим не відрізнятиметься від оригіналу своїми хімічними та фізичними властивостями. Зауважте, лише м'яз, без кісток, шкіри та інших зайвих частин.
 
-- Скільки м'яса таким методом у перспективі можна буде вирощувати щорічно?
 
Ю. Попаденко: -- Безперечно, на початку до такої продукції буде багато недовіри. Тому протягом перших трьох-п'яти років будуть невеликі обсяги, скажімо, декілька тисяч тонн на рік. Проект важливий, бо відкриває нову еру харчування людей, економії ресурсів, захисту тварин та екології. Усі наслідки нині навіть важко уявити.
 
-- А якою буде ціна штучно вирощеного м'яса?
 
-- Власне, нині вона в 10 -- 11 разів вища за ціну звичайного м'яса, -- додає експерт Сергій Пономаренко. -- Кілограм яловичини у США коштує 6 -- 7 доларів, а кілограм штучно вирощеного м'яса -- 70 -- 80. Але, звичайно, коли виробництво поставлять на промисловий потік, ціна поступово знижуватиметься.
 
-- Творці штучного м'яса вважають, що воно має низку переваг перед натуральним, -- каже доктор сільськогосподарських наук Тетяна Димань. -- З одного боку, його поживними речовинами можна керувати. Наприклад, замiнити полiненасиченi жирнi кислоти, через які пiдвищується рiвень холестерину в кровi та виникають iншi проблеми зі здоров'ям, на менш шкiдливi жирнi кислоти омега-3.
 
З другого боку, культивоване м'ясо дасть змогу вирiшити чимало питань, пов'язаних з вирощуванням худоби. Передбачається, що виробництво штучного м'яса згодом буде досить прибутковим, оскiльки попит на м'ясо загалом зростає в усьому свiтi. Наприклад, у Китаї вiн подвоюється кожнi десять рокiв.
 
Штучне м'ясо, як i штучна їжа загалом, -- реальна база для вирiшення свiтової продовольчої проблеми й життєзабезпечення майбутнього людства. Адже нинi Землю населяє понад 7,5 мільярда людей. За прогнозами, до 2050 року ця кількість перевищить 9 млрд. осіб.
 
Людей більшає, а джерела харчування i принципи його забезпечення залишаються незмiнними. I продуктів, особливо бiлкових, вже не вистачає. На цьому акцентує й ООН, кажучи, що ця проблема надалi загострюватиметься. Щоб лiквiдувати дефiцит бiлка, свiтове виробництво продуктів харчування має значно збiльшитися у найближчi 20 -- 25 рокiв.
 
Леся ЯСИНЧУК, Експрес

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter