ТЕХНОЛОГІЇ

Балкон – найпопулярніше місце для сушіння випраних речей. Такий вибір цілком логічний: чисте повітря надає речам свіжості і значно пришвидшує процес висихання.

Секрет виживання золотих рибок - в алкоголі

12.08.2017 07:45
Секрет виживання золотих рибок - в алкоголі
Науковці з'ясували механізм, який дозволяє золотим рибкам зимувати у вкритих кригою озерах, пише ВВС.
 
Вони визначили, як ці рибки заради виживання перетворюють молочну кислоту в своєму організмі на алкоголь.
 
У деяких рибок виявили рівень алкоголю, який перевищує ліміти, дозволені в багатьох країнах для керування автом.
 
Особливі механізми виживання золотих рибок та їхніх родичів, золотих карасів, були відомі науковцям ще з 1980-х років.
 
У той час як люди і більшість хребетних померли би без кисню за кілька хвилин, ці риби можуть виживати у вкритих кригою ставках місяцями.
 
Нині дослідники встановили молекулярні механізми, які стоять за цією здатністю.
 
У більшості тварин існує єдиний набір білків, які передають вуглеводи до мітохондрій - "енергетичних станцій" клітини.
 
За відсутності кисню, споживання вуглеводів утворює молочну кислоту, якої золоті рибки не можуть позбутися і яка могла би їх вбити за лічені хвилини.
 
Але, на щастя, в ході еволюції у них виник другий набір білків, який вступає в дію за браку кисню і перетворює молочну кислоту на алкоголь, який потім можна вивести через зябри.
 

Чим більше часу вони проводять під кригою, тим вищий рівень алкоголю у них в організмі.

"Якщо міряти в польових умовах, алкоголь у їхній крові зростає до показника 50 мг на 100 мілілітрів - а це межа для керування в Шотландії", - каже доктор Беренбрінк.

"Отож, вони справді "під градусом", - додає він.

Попри те, що риби буквально по зябра переповнені алкоголем, вони від нього не помирають. Але якщо зима триває надто довго, рибки втрачають запас "пального" і йдуть на той світ.

Керівник дослідження, доктор Кетрін Елізабет Фагернес з Університету Осло, каже, що продукування етанолу робить золотих карасів єдиним видом, здатним виживати у суворих умовах і таким чином уникати хижаків.

Науковці також заради розваги порахували, за який час рибка може утворити порцію алкогольного напою.

"Якщо покласти їх у пивний келих і закрити його, то напій міцністю у 4% вийде за 200 днів", - каже пан Беренбрінк.

 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

S

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter