Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Травознаї підтвердили, що крапива замінює семеро лікарів

25.04.2017 20:53
Травознаї підтвердили, що крапива замінює семеро лікарів
"Одна кропива замiнює семеро лiкарiв", - казали в давнину. Про цiлющi властивостi цiєї рослини нашi предки знали не з чуток, ця трава була унiверсальними лiками проти багатьох хвороб, чудовим харчовим продуктом, який збагачує рацiон потрiбними й корисними речовинами, i навiть сировиною для виготовлення тканини.
 
Тож як застосовують кропиву для лiкування, що i як нею лiкують? Про це в розмовi з травознаєм Катериною Фриндак i травницею Вiрою Крась.
 
- Чим же така корисна кропива, яку в нас люди вважають бур'яном? 
 
В. Крась: - На жаль, багато людей i справдi сприймає кропиву дводомну, одну з найбiльш корисних i багатих на вiтамiни рослин, як бур'ян. А вона наповнена вiтамiном С (аскорбiнова кислота) та залiзом, тому швидко вiдновлює гемоглобiн, зупиняє кровотечу. Ученi дослiдили, що у кропивi чимало секретину - речовини, яка сприяє виробленню iнсулiну, а тому ця рослина особливо корисна тим, хто потерпає вiд цукрового дiабету. Здавна за допомогою цiєї рослини лiкують анемiю, хвороби нирок, сечового мiхура, чимало хвороб шкiри. Кропива здатна вилiкувати багато косметичних проблем, а також iстотно змiцнити iмунiтет.
 
- Як правильно збирати цю цiлющу сировину? 
 
- Саме тепер, коли кропива ще молода й не зацвiла. Принiсши кропиву додому, пiд струменем води промийте її, а тодi готуйте собi з неї рiзноманiтнi страви - додавайте до салатiв iз зеленi, якi кориснi для людей з ослабленим iмунiтетом, зеленого борщу, посипайте другi страви. 
 
- Як ще можна використати молоду кропиву? 
 
- Приготувати сiк, який сприяє очищенню кровi, допомагає при хворобах нирок, шлунково-кишкового тракту, печiнки, а також змiцнює опiрнi сили нашого органiзму. Отож потрiбно пучок кропиви перекрутити через м'ясорубку i з цiєї маси витиснути через складений у два-три шари шматок марлi сiк. Для змiцнення iмунiтету такий сiк пити по половинi чайної ложечки, розвiвши попередньо у столовiй ложцi води. При виразцi шлунка чи гастритi чайну ложку свiжого соку розвести в пiвсклянки води й випити за пiвгодини до їди та обов'язково запити чистою водою. У матерiв, що годують грудьми, пiсля вживання настою листя кропиви з'являється бiльше молока.
 
Також сiк кропиви здавна використовували нашi прабабусi для того, щоб волосся росло швидко й було шовковистим та блискучим. Для цього щойно вичавлений сiк кропиви втирати у шкiру голови, а через пiвгодини мити волосся.
 
К. Фриндак: - При лупi помiчний навар кропиви, кореня аїру (лепехи) з додаванням соку з листка столiтника. Сумiшi беруть 50 г i додають туди ще 30 мл спирту або краще - мiцної домашньої горiлки. Цим бальзамом натирають шкiру голови, найкраще на нiч, а вранцi сполоснути голову легким настоєм листя кропиви або просто теплою водою.
 
- А якi ще є секрети вживання кропиви?
 
- Найпростiше кропиву висушити й використовувати для готування рiзних лiкарських чаїв та вiдварiв. Чай iз сушеною кропивою п'ють як загальнозмiцнювальний засiб разом iз медом по однiй-двi чашки два-три рази на день, без цукру протягом року - ефект вражаючий! Такий чай завжди допомагає, коли з'являється вiдчуття втоми та старiння, при вiрусних та хронiчних хворобах.
 
При ревматизмi (м'язовому, суглобовому), радикулiтi терплячi люди можуть нажалювати свої болючi мiсця щойно зiрваною кропивою. При внутрiшньому геморої (бiль внизу живота, попереку) щодня потрiбно випивати чотири склянки вiдвару сумiшi кропиви та кори крушини (порiвну) - брати на склянку води 1,5 столової ложки сумiшi й варити десять хвилин.
 
- Кому кропива протипоказана?
 
- Тим людям, у кого є тромбофлебiт, варикозне розширення вен, хто перенiс iнфаркт або інсульт, вагiтним, жiнкам, якi мають мiому чи фiбромiому, а також при гiпертонiї та нирковiй недостатностi варто уникати цiєї смакоти. Крiм того, можлива й iндивiдуальна непереносимiсть кропиви.
 
Олеся МАКСИМЕЦЬ, Iрина ШЕЛУПЕЦЬ

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

S

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter