Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Яблука, сливи, груші та виноград: дієтолог розповіла, чим корисні сезонні фрукти

24.08.2018 12:00
Яблука, сливи, груші та виноград: дієтолог розповіла, чим корисні сезонні фрукти
Яблука та груші мають у своєму складі багато антиоксидантів, клітковини та особливо — вітаміну С. 
 
"Тому вони тонізують, сприяють зміцненню імунітету, запобігають передчасному старінню, — розповідає "Експресу" Дарія Сульженко, дієтологиня, фітнес-інструкторка.  Груші рекомендовані при захворюванні нирок і сечовивідних шляхів. Яблука допомагають стабілізувати кров'яний тиск. Також груші та яблука найменш алергенні з-поміж фруктів,  тому пюре з них можна вживати дітям уже з 6 — 7 місяців.
 
А природний цукор, що міститься у винограді, чудово поповнює організм енергією, темні сорти містять речовини, що сприяють кровотворенню, тому при анемії здатні підвищувати рівень гемоглобіну.
 
Сливи ж особливо корисні тим, хто має закрепи. Бо підвищують перистальтику шлунка та евакуацію кишківника. Також допомагають усувати наслідки стресових ситуацій, навіть поліпшують зір!"
 
—  Яка калорійність слив, винограду, яблук та груш?
 
 Найбільшу має виноград — 62 кілокалорії на 100 грамів. А найменш калорійні сливи, усього 40 — 42 кілокалорії. Яблука та груші майже однакової калорійності — 50 —  55 кілокалорій. Оскільки калорійність невелика, фруктів можна вживати  скільки хочеться, і що більше — то краще. 
 
 Як їх правильно споживати — до їди, після? Свіжими чи запеченими?
 
 У достиглих фруктах є всі потрібні організму елементи, тому ними можна замінити декілька прийомів їжі, зокрема сніданок. Узагалі ж важливо вживати щодня хоча б одні з якихось фруктів. Вони мають натуральні цукри та вуглеводи, що насичують організм енергією, у них багато клітковини, що позитивно впливає на мікрофлору кишківника. Фрукти лужні, тому нейтралізують підвищену кислотність, яку провокують продукти тваринного походження — м'ясо, яйця, молоко.
 
А от запечені яблука чи груші, на відміну від свіжих, містять пектини, які мають детоксикаційну дію, очищають організм, виводять ацетон та знижують рівень холестерину.
 
Фрукти швидко засвоюються організмом, тому їм потрібно так само швидко пройти кишковим трактом. Тож їдять їх перед  або поміж прийомами їжі, хоча б за 30 хвилин. Якщо ж з'їсти фрукти одразу після якоїсь страви, то ця їжа не даватиме їм пройти. А що фрукти містять цукор, то починається бродіння, посилене газоутворення, можливий біль у шлунку.
 
Рекомендованим є моноїдіння — коли за один прийом  вживають лише якісь одні фрукти. Тоді вони добре засвоюються, бо не  конкуруватимуть з кислотністю інших плодів. Солодкі фрукти краще не поєднувати з кислими. 
 
 Які способи обробки найкращі?
 
 Заморожування зберігає 50 — 80% корисних речовин. А от при термічній обробці вітаміни зникають. Варто консервувавти щойно вичавлені  соки на зиму (без додавання цукру). І, звісно ж, засушувати яблука, груші, сливи. З них потім варити вітамінний узвар, який має і детоксикаційну дію. Якщо не додавати до нього цукру, то це буде чудовий засіб для дітей з ацетономічним синдромом.
 
Головні новини за добу — в нашій щоденній розсилці y Telegram  
 
Наталія КІНДРАТІВ
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter