Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Лiдер нового поколiння iнтернету lifecell став першим оператором, що зробив швидкiсний зв'язок 4.5G реальнiстю, запустивши його одночасно 30 березня 2018 року в найбiльшiй кiлькостi обл
Реалізація бодай частини планів та амбітних цілей Маска здатна здійснити технологічну революцію у світіУ середньому кожен мешканець американського Л

Лікарі розповіли, у яких саме випадках запивання їжі може зашкодити

17.05.2018 14:39
Лікарі розповіли, у яких саме випадках запивання їжі може зашкодити
"Сюрприз: їжу можна запивати водою, а можна і не запивати. Головне правило – пити, коли хочеться!" Таке на свой сторінці в соцмережі написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
 
Досі поширеною була версія, ніби запивати їжу рідиною шкідливо. Бо це нібито може призвести до розтягування шлунка, збільшення апетиту і набору ваги. То яка з цих позицій є правильною?
 
"Чимало людей любить запивати їжу газованими водами, така звичка сприяє надмірному газоутворенню та появі метеоризму, – говорить  Експрес-онлайн лікар-гастроентеролог Звенислава Костур. – Шкідливим також є неправильне поєднання продуктів і напоїв, наприклад, соки з соліннями чи стравами, багатими на білок та клітковину. Воду найкраще пити натще зранку перед сніданком, чай – лише через півгодини після їжі. Тоді шлунково-кишковий тракт не буде перевантажений і працюватиме добре, хоч важливіше в цьому процесі значення має раціон харчування".
 
Також побутує думка, ніби рідина, випита під час прийому їжі, погіршує роботу шлунка, адже змішується з шлунковим соком, розбавляючи його...
 
"Ця версія не відповідає дійсності, – пояснює Експрес-онлайн фахівець з гігієни харчування Леонід Подригало. – Рідина швидко проходить крізь шлунок, потрапляє в дванадцятипалу кишку і кишківник. Тоді як їжа затримується в шлунку приблизно на дві години для травлення. Можна навіть пересвідчитись у тому, як рухається рідина в організмі. Якщо випити склянку води в спектну днину, ви відчуєте, як вона буквально ллється по стравоходу, а згодом виходить із потом.
 
До слова, в національних кухнях багатьох країн Азії та Близького Сходу є традиція запивати рідиною кожну страву. Зрештою, не робити цього просто неможливо, адже в стравах дуже багато спецій та прянощів, вони доволі гострі, тому потрібно щоразу запивати. Найкраще, звісно, пити воду. І зауважте, в тих країнах проблема ожиріння не така нагальна, як у нас. Тож, якщо є бажання випити води під час прийому їжі, робіть це".
 
Головні новини за добу – в нашій щоденній розсилці y Telegram
 
Лариса ПЕЦУХ                                   

 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter