Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Лiдер нового поколiння iнтернету lifecell став першим оператором, що зробив швидкiсний зв'язок 4.5G реальнiстю, запустивши його одночасно 30 березня 2018 року в найбiльшiй кiлькостi обл
Реалізація бодай частини планів та амбітних цілей Маска здатна здійснити технологічну революцію у світіУ середньому кожен мешканець американського Л

Лікарі радять три прості способи позбутися потягу до солодощів

13.05.2018 10:37
Лікарі радять три прості способи позбутися потягу до солодощів
13 травня 1920 року у Манчестері проходила конференція лікарів-дантистів. Мабуть, вона нічим особливим не запам'яталася б, якби не була такою незвичною її тема. Медики дискутували про вплив цукру на розвиток хвороб зубів. І дійшли однозначного висновку: солодкий продукт – причина карієсу. Цікаво, що для зменшення шкідливого впливу цукру деякі дантисти рекомендували своїм пацієнтам пити... сухе шампанське.
 
До слова, люди почали масово потерпати на карієс лише на початку ХІХ століття, коли в країні було налагоджено промислове виробництво цукру. А до того прості люди цієї хвороби не знали...
 
Цукор, як досліджено, змінює якісний склад слини таким чином, що в ротовій порожнині масово розмножуються бактерії. Вони виділяють кислоту, котра й нищить зуби, роз'їдаючи їх зовнішню оболонку. Розвивається карієс.
 
Нині фахівці ВООЗ рекомендують зменшити денну норму споживання цукру до 30 грамів на день. І справа не лише у карієсі. У світі постійно збільшується кількість хворих на цукровий діабет, ожиріння, серцево-судинні проблеми – усі ці патології пов'язують зокрема і з надмірним споживанням солодощів. Але відмовитися від них багатьом людям надзвичайно складно.
 
"Організму потрібен цукор, адже він піднімає настрій, стимулює роботу мозку, – сказав Експрес-онлайн Борис Скачко, лікар-натуропат. – Однак насправді немає потреби у такій кількості солодкого, яку споживає сучасна людина. Мова лише про харчову звичку: доступ до цукерок, тістечок, шоколаду ми маємо змалку. І часто це не контролюється.
 
Позбутися цієї харчової залежності доволі непросто, тому раджу робити це поступово. Насамперед варто відмовитися від очищеного цукру і споживати фрукти, якщо кортить з'їсти щось солодке. Важливо пам'ятати, що цукор може міститися у молочних продуктах, приправах, хлібі. Тому, визначаючи для себе здорову добову норму солодкого піску, не забуваймо і про прихований цукор".
 
"Аби позбутися потягу до солодкого, слід обирати продукти з низьким глікемічним індексом –тобто такі, що не провокують стрибків інсуліну, – пояснила Експрес-онлайн Олена Решетник, сімейний лікар. – Вони повільно засвоюються і підтримують рівень цукру в крові у стабільному стані протягом тривалого часу. Це круп'яні каші (насамперед гречана), молочні продукти тощо. Із них бажано починати день, адже вони дають почуття ситості, з ними вщухає непереборне бажання з'їсти щось солодке.
 
І ще. Як досліджено, найбільше на солодощі тягне людей, які хронічно недосипають. Їм бракує енергії, сил, гарного настрою. І найпростіший спосіб його підняти – з'їсти цукерку. Тому так необхідно нормалізувати режим сну. Людина, яка добре виспалася, не потребує "солодкого допінгу".
 
Головні новини за добу – в нашій щоденній розсилці y Telegram
 
Ірина КОНТОРСЬКИХ
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter