ЦІКАВО

Нагадаємо, Кара Делевінь зістригла волосся, готуючись до своєї ролі у фільмі Life in a Year.
Умiння володiти своїм голосом -- цiла наука. А щоби він гарно звучав, треба тренуватися.
У такому віці не одразу розумієш, що під серцем носиш дитину...
Співачка поділилася у мережі відвертим знімком.
На дорогах України стало більше красивих жінок.

ТЕХНОЛОГІЇ

Велика конкуренцiя мiж торговельними мережами дає змогу українцям, якi заощаджують сiмейний бюджет, купувати якiсну й вiдносно недорогу технiку та товари для дому.

Черемша: дуже корисна, але - не для всіх

27.03.2016 23:23
Черемша: дуже корисна, але - не для всіх

На ринках активно торгують першою зеленню - черемшею. Ця рослина з присмаком часнику о цій порі - справжня знахідка, адже збагачує організм корисними речовинами, пише газета "Експрес".

Черемшу збирають ранньою весною. По-іншому вона ще називається "цибуля ведмежа".

-- То що в ній такого цінного?

-- Цінна вона тим, що має в собі багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, дуже необхідний саме зараз, навесні, коли імунітет дещо виснажився, -- каже травниця Тамара Бардиш. -- З лікувальною метою збирають її листочки і цибулинки. Черемшу можна сушити, маринувати, засолювати на зиму.

Вона стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишківника, згубно діє на гостриків, розширяє кровоносні судини, знижує кров'яний тиск і сповільнює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах. Добре її вживати, й коли нема апетиту, а також при порушенні травлення, катарі шлунку і кишківника, особливо інфекційного походження (наприклад, при проносах). Добре вживати черемшу й тим, у кого атеросклероз.

Крім того, ця рослина є профілактичним засобом лікування цинги, грипу, дизентерії і тифу. Як кровоочисний засіб її вживають, при форункулах, висипах на шкірі.

Також її зовнішньо застосовують як протисвербіжний засіб. Самі цибулинки ідуть для лікування гнійних ран, листочки і цибулинки  - при кольпітах (жіночих хворобах). Їх розтирають і закладають на 4- 6 годин, двічі на день - вранці і ввечері (або ж спринцюються відваром).

Навіть для росту волосся втирають цибульки черемші. А для вигнання гостриків роблять клізми з відварів цибулинок.

-- Кажуть, що багато черемші їсти не можна. Це правда?

-- Так, у салаті можна з'їдати 5 - 10 грамів цього листя на день, не більше. Тобто це 3 - 4 ложки салату.   

-- А чому так мало?

-- Бо черемша - отруйна рослина. Ця трава дуже жовчогінна, відповідно, на голодний шлунок її не можна їсти, бо подразнює печінку, підшлункову. У кого ці органи хворі - про черемшу забудьте. А також тому, хто має закрепи, салат з неї не рекомендується, бо черемша й так в'яжуча.

-- Як приготувати відвар з черемші?

-- При багатьох хворобах відвари з черемші застосовують як вітамінний чай. Одну чайну ложку подрібненої черемші настояти годину в двох склянках холодної кип'яченої води і пити по півсклянки тричі на день до їди.

Є ще один рецепт: десять потовчених цибулин змішують з 0,5 літра кислого молока і вживають по одній столовій ложці тричі на день після їди (це для покращення травлення).

Ірина ШЕЛУПЕЦЬ, газета "Експрес"

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

n

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter