ЦІКАВО

Просто яєшня - це вже якось звично, сумно i нецiкаво. Чому б не почати день iз веселого i барвистого снiданку?
Моя колишня нiяк не може зрозумiти, чому я її покинув. Вона ж не просто красива, а досконала!
Нiщо так не старить жiнку, як спиртне, курiння i не змитий на нiч макiяж. Ви ж не хочете прокинутись уранцi з почервонiлими очима, висипанням на обличчi?
Коли приятель вітчима подарував мені на 12-річчя кулон із райською пташкою, я не здогадалася, що стала нареченою
Дуже проста і вишукана страва - з меню дорогого ресторану! Час приготування - 20 хвилин.

ТЕХНОЛОГІЇ

Чимало господарів скаржаться, що часник цьогоріч вродив нерясно. А вже у жовтні газди садитимуть цей пекучий овоч під зиму. Яких помилок варто уникати, щоб зібрати багатий урожай?
В одній з шахт у ПАР знайдено незвичайних живих організмів, які можуть виживати на глибині трьох кілометрів без доступу світла і кисню.

Черемша: дуже корисна, але - не для всіх

27.03.2016 23:23
Черемша: дуже корисна, але - не для всіх

На ринках активно торгують першою зеленню - черемшею. Ця рослина з присмаком часнику о цій порі - справжня знахідка, адже збагачує організм корисними речовинами, пише газета "Експрес".

Черемшу збирають ранньою весною. По-іншому вона ще називається "цибуля ведмежа".

-- То що в ній такого цінного?

-- Цінна вона тим, що має в собі багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, дуже необхідний саме зараз, навесні, коли імунітет дещо виснажився, -- каже травниця Тамара Бардиш. -- З лікувальною метою збирають її листочки і цибулинки. Черемшу можна сушити, маринувати, засолювати на зиму.

Вона стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишківника, згубно діє на гостриків, розширяє кровоносні судини, знижує кров'яний тиск і сповільнює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах. Добре її вживати, й коли нема апетиту, а також при порушенні травлення, катарі шлунку і кишківника, особливо інфекційного походження (наприклад, при проносах). Добре вживати черемшу й тим, у кого атеросклероз.

Крім того, ця рослина є профілактичним засобом лікування цинги, грипу, дизентерії і тифу. Як кровоочисний засіб її вживають, при форункулах, висипах на шкірі.

Також її зовнішньо застосовують як протисвербіжний засіб. Самі цибулинки ідуть для лікування гнійних ран, листочки і цибулинки  - при кольпітах (жіночих хворобах). Їх розтирають і закладають на 4- 6 годин, двічі на день - вранці і ввечері (або ж спринцюються відваром).

Навіть для росту волосся втирають цибульки черемші. А для вигнання гостриків роблять клізми з відварів цибулинок.

-- Кажуть, що багато черемші їсти не можна. Це правда?

-- Так, у салаті можна з'їдати 5 - 10 грамів цього листя на день, не більше. Тобто це 3 - 4 ложки салату.   

-- А чому так мало?

-- Бо черемша - отруйна рослина. Ця трава дуже жовчогінна, відповідно, на голодний шлунок її не можна їсти, бо подразнює печінку, підшлункову. У кого ці органи хворі - про черемшу забудьте. А також тому, хто має закрепи, салат з неї не рекомендується, бо черемша й так в'яжуча.

-- Як приготувати відвар з черемші?

-- При багатьох хворобах відвари з черемші застосовують як вітамінний чай. Одну чайну ложку подрібненої черемші настояти годину в двох склянках холодної кип'яченої води і пити по півсклянки тричі на день до їди.

Є ще один рецепт: десять потовчених цибулин змішують з 0,5 літра кислого молока і вживають по одній столовій ложці тричі на день після їди (це для покращення травлення).

Ірина ШЕЛУПЕЦЬ, газета "Експрес"

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

n

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення

Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter