Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

5 червня 1819 року народився Джон Кауч Адамс - британський математик і астроном, відомий тим, що першим відкрив Нептун.
5 червня 1977 року в продажі з'явився перший персональний комп'ютер Apple II.

Сьогодні — Антипасха. Як провести цей день згідно з традиціями

15.04.2018 11:00
Сьогодні — Антипасха. Як провести цей день згідно з традиціями
У різних регіонах наступну неділю після Пасхи називають по-своєму. Найпоширеніша назва -- Провідна (або ж Проводи). Крім того, цей день іменують Томиною (Фоминою, Хоминою) неділею, Дарною, Гробками, Могилками, Радуницею чи Антипасхою, пише газета "Експрес".
 
Цього року вона припадає на 15 квітня. У чому особливість цього дня Світлого Пасхального тижня? 
 
— Першу неділю після Великодня в Церкві називають Томиною (або ж Хоминою чи Фоминою), — розповідає отець Роман Дзюбак  (УГКЦ). — У Євангелії згадується про те, як апостолові Томі, який казав, що не повірить у воскресіння Христа, допоки не покладе пальці в Його рани, явився Спаситель. Аж тоді Тома повірив у Воскресіння і став великим проповідником.
 
Цей день називають і Антипасхою, що з грецької означає "замість Пасхи", адже для перших християн неділя після Великодня була повторенням цього найвизначнішого свята.
 
 У народі цей день більш відомий як Провідна неділя, коли поминають спочилих, чи не так?
 
о. Роман: — Так. Церква підтримує звичай поминати померлих на Провідну неділю, священики йдуть разом з людьми на цвинтар, відправляють парастаси та окроплюють могили свяченою водою.
 
 Хоча, згідно з уставом Церкви, перше поминання спочилих після Великодня відбувається на так звану Радоницю, яка припадає на перший вівторок після Фоминої неділі, — уточнює протоієрей Віктор Голубовський (УПЦ).— Радониця перекладається як "радісна звістка". У ці дні Церква молитовно згадує всіх спочилих християн.
 
Але оскільки посеред тижня в наш час не кожна людина має можливість прийти на цвинтар, склалася традиція саме на Провідну неділю звершувати поминання померлих.
 
 Який сенс вкладається в поминання померлих у великодні дні?
 
о. Віктор: — Полегшити свою долю в потойбічному світі самі померлі вже не можуть. Натомість для нас, живих, молитва за померлих — це борг любові до ближніх, а також вираження віри в те, що в Бога всі живі. Відтак ми сподіваємося на воскресіння всіх померлих — слідом за Христом Воскреслим.
 
 Наші предки вірили: на Великдень Бог відпускає душі всіх померлих на землю, — каже Марія Гуменюк, етнографиня. — Увесь тиждень вони можуть побувати, де захочуть, а на Провідну неділю збираються біля своїх могил. Якщо цього дня падає дощ, то це плачуть душі, яких Всевишній не відпустив на землю за численні гріхи.
 
 Як заведено поминати померлих на кладовищі? 
 
М. Гуменюк: — Дехто несе на могилу свячене, інші — навіть спиртне. Традиція приносити їжу на цвинтар, споживати її біля могили та згадувати добрі справи покійника чи кумедні випадки з його життя походить з княжої доби. Тоді наші пращури вчиняли тризни за померлим, під час яких споживали їжу, питні меди та славили життя покійного.
 
Багаті столи на кладовищах накривають у деяких районах Східної та Центральної України, Закарпаття, на Поліссі, у деяких районах Закарпаття. На Галичині на цвинтарі зазвичай не частуються, зате приносять на могили писанки та шматочки паски. У селах Івано Франківщини й Буковини на Провідну неділю знайомим і незнайомим несуть калачі зі свічками та носовичками. Це так звана помана — дар за молитву за упокій мертвих.
 
о. Роман: — Утім їжа покійникам не потрібна, вони потребують молитов, спогадів і пам'яті про них. Частування на могилах — відгомін  язичництва. Тож не варто носити на могили продукти харчування чи одяг, краще віддати їх бідним.
 
 То як провести цей день?
 
о. Віктор: — Передовсім слід прийти до храму — помолитися на літургії та взяти участь у великій панахиді. Опісля відвідати кладовище, помолитися біля могил своїх рідних та близьких. 
 
На кладовищі не потрібно їсти. І в жодному разі не можна розпивати спиртні напої. Цвинтар -- місце спочинку померлих. Тож не можна оскверняти його, перетворювати Проводи на застілля та гуляння.
 
Більше цікавих новин з усіх регіонів України — у новому номері газети "Експрес"
 
Головні новини за добу — в нашій щоденній розсилці y Telegram
 
Сабіна РУЖИЦЬКА, Сергій БОВКУН
 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter