ТЕХНОЛОГІЇ

Камерафони – смартфони з потужною камерою. Однак для того, щоб конкурувати на сучасному ринку, треба пропонувати продукцiю, яка за своїми характеристиками переважає прилади iнших фiрм.
Історія із залученням величезних інвестицій для Харківського авіазаводу від американської компанії отримала несподіване продовження.

Як українка створила один із найкращих ресторанів Ірландії

05.12.2017 11:47
 Як українка створила один із найкращих ресторанів Ірландії
Два роки тому 35-річна Оксана Шадріна наважилася кардинально змінити своє життя. Подалася до Ірландії, де вже нині стала справжньою знаменитістю. Днями жінка разом із чоловіком-ірландцем перемогли в одній із номінацій престижної премії The Food Awards Ireland 2017. 
 
Їхнє кафе Fantastic Flavours Ice Cream Parlour вважається одним із найкращих у країні.
                                                  
"До переїзду я працювала провідним бізнес-тренером в одній із відомих компаній, -- розповідає Оксана Шадріна. -- А на край Європи покликало кохання..."
 
Міхол О'Герлі -- американець ірландського походження, живе в Ірландії. А познайомився з Оксаною в Україні.
 
"Якось я приїхала з Дніпра до Києва у відрядження, ми випадково зустрілись біля Києво-Печерської лаври. Міхол збирав матеріал для своєї третьої книжки про візантійську культуру, -- каже Оксана. -- Познайомилися, почали зустрічатися, а невдовзі й до одруження дійшло. Відтак постало питання: де жити? Я добре володію англійською, а от чоловік української взагалі не знає, тож вирішили поїхати до нього на батьківщину".
                                                                
Міхол завжди любив робити морозиво, уже 30 років готував цей десерт для себе і друзів. Всі завжди хвалили. От закохані й вирішили: а чому б не зробити з цього бізнес? 
 
"Він уміє робити смачне морозиво, а я легко знаходжу спільну мову з клієнтами. Так ми й відкрили своє кафе, -- згадує пані Шадріна. -- Зареєструвати бізнес тут просто, це можна зробити за один день. А от зі стартовим капіталом виникли проблеми. Після економічної кризи 2008 року в Ірландії майже неможливо отримати фінансування для малого бізнесу.
 
Коли ми розпочинали, то мали лише 500 євро і маленьку машинку для виготовлення морозива. Сплатили ренту за перший тиждень, купили трохи посуду -- і відкрилися. Відтоді майже всі зароблені гроші вкладаємо у наше кафе. Тепер уже маємо нові меблі і велику машину для морозива". 
 
Кафе невелике, на 16 місць. Працює без вихідних, щодня по шість годин, але на приготування морозива подружжя витрачає вдвічі більше часу. В середньому вони роблять 900 літрів десерту на тиждень!
 
Виявляється, ірландці дуже люблять морозиво: країна на третьому місці у Європі за споживанням цього десерту. Правда, тут дуже мало закладів, де його роблять із натуральних складників. Міхол та Оксана виготовляють понад 40 видів десерту. Серед незвичних -- морозиво зі смаком пива, шоколаду, з ромом, родзинками, є навіть зі смаком цукрової вати. Одна кулька коштує 2 євро.
 
"Зазвичай ірландці приходять до нас всією родиною, -- розповідає Оксана. -- Сім'ї тут великі. Троє дітей -- це норма. Влітку приїжджає багато туристів. А буквально нещодавно до нас завітали люди, які вперше відвідали кафе ще, коли воно лише відкрилося. Сказали, що повернулися в містечко, бо дитина захотіла знову скуштувати наш десерт".
 
Влітку, коли сюди приїжджає багато туристів, пара винаймає додатковий персонал -- 6 -- 7 осіб. Мінімальна зарплата в Ірландії -- 9,25 євро за годину, але тут платять більше -- аби працівники мали пристойний рівень життя.
 
Також улітку сім'ї доводиться наймати няню для донечки -- 10-місячної Бланат. "У перекладі з ірландської її ім'я означає "маленька квітка", -- усміхається Оксана. -- Узимку, коли клієнтів менше, я стараюся проводити з донькою якомога більше часу. Нещодавно записали її у дисадок. Щоб потрапити у державний заклад у три роки, треба відбути велику чергу, тож батьки записують дітей майже одразу після народження".
 
Оксана каже, що дуже хоче відкрити свій бізнес в Україні та жити водночас в обох країнах. Жінка вірить, що її Батьківщина має великий потенціал.
 
Юлія СКОРИК, Експрес

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Y

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter