ТЕХНОЛОГІЇ

Балкон – найпопулярніше місце для сушіння випраних речей. Такий вибір цілком логічний: чисте повітря надає речам свіжості і значно пришвидшує процес висихання.

Медики фахово порадили, чим найкраще закушувати

08.10.2017 16:08
Медики фахово порадили, чим найкраще закушувати

Серія експериментів американських дослідників показала, що компоненти помідорів захищають печінку та мозок людини від ушкоджень, пов'язаних із вживанням алкоголю.

Вчені Університету Тафтса і Фрідманської школи харчування (США) провели експерименти за участю щурів, які споживали алкоголь у такій кількості, яка відповідала хронічному алкоголізму в людей. Одночасно їм давали речовини з помідорів у різних формах, пише газета Експрес.

Експеримент тривав чотири тижні. Виявилося, що томатний порошок, еквівалентний за вмістом поживних речовин одному середньому помідору, здатний ефективно захищати внутрішні органи від алкогольного ушкодження.

-- То невже кращою закускою тепер є томати?

-- Загалом, помідори давно входять у список продуктів, надзвичайно корисних для здоров'я людини, -- каже Галина Сімахіна, професор, завідувач кафедри технології оздоровчих продуктів Національного університету харчових технологій. -- Адже вони містять унікальну речовину лікопен.

Це потужна протиракова речовина. Ось чому прихильники середземноморської дієти, яка містить багато помідорів, рідше хворіють на рак. Науково доведено, що в людей з високим показником лікопену в крові ризик захворіти на деякі види раку та серцево-судинні хвороби суттєво знижується. Крім того, помідори нормалізують тиск та регулюють рівень холестерину.

До речі, згідно з новітніми даними, помідори можна і навіть треба вживати тим, хто має подагру (ще донедавна вважалося, що помідор протипоказаний при цій хворобі), адже томати якраз регулюють обмін сечової кислоти.

-- А до чого тут вплив алкоголю?

-- Лікопен -- це пігмент із групи каротиноїдів (саме він надає томатам червоного кольору), який є дуже потужним антиоксидантом і має антитоксичну дію.

Відомо, що від вживання алкоголю найпершою потерпає печінка, адже вона фільтрує і виводить токсини. Власне, помідори допомагають їй краще справитися з цим завданням. Крім того, речовини помідора захищають й інші органи від негативного токсичного впливу алкоголю.

-- Тож тепер за святковий стіл без томатів не сідати?

-- І за святковий, і за звичайний. Помідор має стати обов'язковим і щоденним продуктом, якщо ви провадите здоровий спосіб життя.

-- До речі, якщо говорити про антитоксичний вплив, то його має й капуста, -- долучається Тамара Бєлова, професор кафедри рослинництва Полтавської державної аграрної академії. -- А лікопен також міститься у грейпфруті, кавуні, гострому червоному перці.

-- Чи має значення, якими їсти помідори, щоб отримати максимум користі?

Г. Сімахіна: -- Звісно, намагайтеся надавати перевагу свіжим томатам. Крім того, лікопен добре засвоюється і з томатного соку, соусу, кетчупу. Проте важливо, щоб у такому продукті не було консервантів та різноманітних Е-додатків, тому надавайте перевагу соусам чи кетчупам домашнього, а не промислового приготування. А ще дуже корисний щойно вичавлений томатний сік. Обов'язково додайте у нього декілька крапель рослинної олії або розтоплене масло -- це необхідно для засвоєння жиророзчинних вітамінів, яких у томаті багато.

Марина МОРОЗ

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter