ТЕХНОЛОГІЇ

Камерафони – смартфони з потужною камерою. Однак для того, щоб конкурувати на сучасному ринку, треба пропонувати продукцiю, яка за своїми характеристиками переважає прилади iнших фiрм.
Історія із залученням величезних інвестицій для Харківського авіазаводу від американської компанії отримала несподіване продовження.

Медики фахово порадили, чим найкраще закушувати

08.10.2017 16:08
Медики фахово порадили, чим найкраще закушувати

Серія експериментів американських дослідників показала, що компоненти помідорів захищають печінку та мозок людини від ушкоджень, пов'язаних із вживанням алкоголю.

Вчені Університету Тафтса і Фрідманської школи харчування (США) провели експерименти за участю щурів, які споживали алкоголь у такій кількості, яка відповідала хронічному алкоголізму в людей. Одночасно їм давали речовини з помідорів у різних формах, пише газета Експрес.

Експеримент тривав чотири тижні. Виявилося, що томатний порошок, еквівалентний за вмістом поживних речовин одному середньому помідору, здатний ефективно захищати внутрішні органи від алкогольного ушкодження.

-- То невже кращою закускою тепер є томати?

-- Загалом, помідори давно входять у список продуктів, надзвичайно корисних для здоров'я людини, -- каже Галина Сімахіна, професор, завідувач кафедри технології оздоровчих продуктів Національного університету харчових технологій. -- Адже вони містять унікальну речовину лікопен.

Це потужна протиракова речовина. Ось чому прихильники середземноморської дієти, яка містить багато помідорів, рідше хворіють на рак. Науково доведено, що в людей з високим показником лікопену в крові ризик захворіти на деякі види раку та серцево-судинні хвороби суттєво знижується. Крім того, помідори нормалізують тиск та регулюють рівень холестерину.

До речі, згідно з новітніми даними, помідори можна і навіть треба вживати тим, хто має подагру (ще донедавна вважалося, що помідор протипоказаний при цій хворобі), адже томати якраз регулюють обмін сечової кислоти.

-- А до чого тут вплив алкоголю?

-- Лікопен -- це пігмент із групи каротиноїдів (саме він надає томатам червоного кольору), який є дуже потужним антиоксидантом і має антитоксичну дію.

Відомо, що від вживання алкоголю найпершою потерпає печінка, адже вона фільтрує і виводить токсини. Власне, помідори допомагають їй краще справитися з цим завданням. Крім того, речовини помідора захищають й інші органи від негативного токсичного впливу алкоголю.

-- Тож тепер за святковий стіл без томатів не сідати?

-- І за святковий, і за звичайний. Помідор має стати обов'язковим і щоденним продуктом, якщо ви провадите здоровий спосіб життя.

-- До речі, якщо говорити про антитоксичний вплив, то його має й капуста, -- долучається Тамара Бєлова, професор кафедри рослинництва Полтавської державної аграрної академії. -- А лікопен також міститься у грейпфруті, кавуні, гострому червоному перці.

-- Чи має значення, якими їсти помідори, щоб отримати максимум користі?

Г. Сімахіна: -- Звісно, намагайтеся надавати перевагу свіжим томатам. Крім того, лікопен добре засвоюється і з томатного соку, соусу, кетчупу. Проте важливо, щоб у такому продукті не було консервантів та різноманітних Е-додатків, тому надавайте перевагу соусам чи кетчупам домашнього, а не промислового приготування. А ще дуже корисний щойно вичавлений томатний сік. Обов'язково додайте у нього декілька крапель рослинної олії або розтоплене масло -- це необхідно для засвоєння жиророзчинних вітамінів, яких у томаті багато.

Марина МОРОЗ

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter