Експрес онлайн

Пошук

ТЕХНОЛОГІЇ

Хоча молодь дедалі більше обирає Instagram, загалом йому все ще далеко до Facebook, пише
Команда американських дослідників навчила штучний інтелект розпізнавати фото, які були модифіковані в графічних редакторах.

Як правильно зберігати картоплю, щоб зібраний урожай не пропав

21.09.2017 19:12
Як правильно зберігати картоплю, щоб зібраний урожай не пропав
Чого тільки не роблять селяни, аби зібраний урожай картоплі не пропав. Щоб бульба не зігнила і не змерзла аж до весни. Ось декілька простих порад від досвідчених господарів, які допоможуть якнайкраще її зберегти.
 
По-перше, селяни радять перекладати картоплю лушпинням цибулі.
 
"Річ у тім, що фітонциди, які містяться в цибулі, захищатимуть коренеплоди від хвороботворних бактерій,  каже Михайло Босюк, фермер. Відповідно, картопля не буде гнити.
 
Отож, висипавши трохи коренеплодів, я посипаю їх двома-трьома пригорщами лушпиння, а тоді  знову картопля. Так бараболю зберігав ще мій прадід і казав, що завжди гарно лежала до весни. Тож і я послуговуюсь його порадами".
 
Дехто ж радить використовувати червону горобину, а також поряд із картоплею зберігати столові буряки. Однак перш, ніж занести урожай до підвалу, паяльною лампою слід обпалити стіни й підогу. І ось чому.
 
"У такий спосіб ми вбиваємо будь-які хвороботворні бактерії, які можуть бути у підвалі, а згодом  уразити принесену бульбу,  розповідає Галина Базюк, дачниця.  Опісля два-три дні приміщення провітрюється й лише тоді заносимо урожай. Висипавши у засік для картоплі три-чотири мішки бульби, обов'язково кладемо на неї гілочки червоної горобини, на яких повинні бути кетяги ягід. А також розкладаємо декілька столових буряків. 
 
Річ у тім, що і горобина, і буряки потребують підвищеної вологості. Відтак вони вбиратимуть її, й цим самим вбережуть картоплю від гниття. Окрім того, фітонциди, які виділяють листочки і ягоди горобини, згубні для хвороботворних бактерій. Завдяки такому простому й доступному методу в нас ніколи не псується бульба".
 
"А я картоплю перекладаю гілочками хвої,  каже Михайло Линюк.  Це також чудовий засіб вберегти урожай від хвороб. Тож гнилі коренеплоди у моєму підвалі трапляються вкрай рідко".
 
Ще один дуже важливий нюанс  температура зберігання. Господарі кажуть: картоплю слід заносити до підвалу, коли у приміщенні  від плюс 12 до 14 градусів. Тоді температура має поступово знижуватись, і зимувати картопля повинна при +2  3 градусах.
 
"Чи добре збережеться урожай, залежить і від того, як його зібрали, -- запевняє Віталій Пахольчук, директор дослідного природничого центру.  Потрібно максимально уникати усіляких пошкоджень картоплі. Адже пошкоджені бульби більш схильні до ураження хворобами".
 
Олеся МАКСИМЕЦЬ, газета Експрес 

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

R

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter