ТЕХНОЛОГІЇ

Балкон – найпопулярніше місце для сушіння випраних речей. Такий вибір цілком логічний: чисте повітря надає речам свіжості і значно пришвидшує процес висихання.

Способи вирощування якнайкращих урожаїв. Що потрібно враховувати?

13.09.2017 16:00
Способи вирощування якнайкращих урожаїв. Що потрібно враховувати?
Щоб виростити якнайкращий урожай, насіння радять заготовляти із вирощених на власному городі овочів. 
 
Звісно, насіння можна придбати і в магазині або супермаркеті, але тоді ви ризикуєте купити кота у мішку. До того ж досвідчені господарі та експерти кажуть, що рослини, які виросли з домашнього насіння, краще пристосовані до місцевого клімату і грунту. А отже, і врожай буде ряснішим!
 
"Це справді так, рослини, вирощені із домашнього зерна, менше хворіють і краще переносять перепади температури. Але для того, щоб був гарний врожай з власного насіння, потрібно знати кілька важливих нюансів,  каже Сергій Степанський, голова міської Спілки товариства садівників та городників.  На насіння треба відбирати лише найкращі достиглі плоди. Варто звернути увагу й на саму рослину. В неї має бути сильний скелет, а листя і плоди  без жодного дефекту. І плодів на ній має бути багато, а не один чи два. Важливо звертати увагу й на смакові властивості. Навіть якщо ви посадили помідори чи перець одного сорту, розміри плодів і їх смак можуть дуже різнитися".
 
 Коли збирати плоди, які залишаємо на насіння?
 
 Для цього вибираємо помідори, огірки чи перці з другого-третього збору. Щоб мати якісне насіння, треба дати плодам повністю достигнути і навіть трохи перестигнути на грядці. Річ у тім, що деякі господарі не можуть дочекатися і збирають ще зеленуваті плоди, а потім залишають їх достигати десь на соломі в коморі. Цього робити не варто, бо якщо насіння повністю не сформується, то просто не зійде. Скажімо, помідори треба збирати з грядки тоді, коли вони вже розм'якнуть, а огірки мають набути жовто-рудого кольору. 
 
Після того як ви зібрали насінник з городу, дайте йому з тиждень полежати десь у затінку. Потім потрібно вибрати все насіння і кілька разів промити його чистою водою. Щоб перестрахуватися, можна зробити слабенький розчин марганцівки.
 
 Як правильно його сушити?
 
 Насамперед потрібно подбати про те, щоб на зерна не потрапляло пряме сонячне проміння. Звісно, найкраще сушити насіння на горищі або десь у затінку на подвір'ї. Якщо такої можливості немає, то можна, приміром, і на балконі. Але тоді його потрібно прикрити аркушем паперу. Сохне насіння  7 днів, треба пильнувати, щоб його не пересушити.
 
 Як зберігати насіння?
 
 Найкраще тримати його у полотняних торбинках, та в жодному разі не у поліетиленових пакетах, бо тоді воно просто зігниє. Важливо також дотримувати температурного режиму і вологості повітря. Оптимальна температура для зберігання насіння  5  10 градусів тепла, при вологості до 70%. Понад два роки насіння не варто тримати, воно починає втрачати схожість, краще заготувати нове.
 
Юлія СКОРИК, газета Експрес

Цікаво? Поділіться з друзями в соціальних мережах:

R

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її мишкою і натисніть Сtrl + Enter

Реклама


Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише з активним гіперпосиланням на http://www.expres.ua

© ТзОВ "Редакційні системи"

Система Orphus

Знайшли помилку в тексті?
Виділіть її мишкою і натисніть
Сtrl + Enter